FRCM – Μια εναλλακτική λύση στο εκτοξευόμενο σκυρόδεμα για δομική επισκευή και ενίσχυση σκυροδέματος

0
FRCM – Μια εναλλακτική λύση στο εκτοξευόμενο σκυρόδεμα για δομική επισκευή και ενίσχυση σκυροδέματος

Αυτή η ανάρτηση εξετάζει πολλά πλεονεκτήματα των εφαρμογών τσιμεντοειδούς μήτρας ενισχυμένου με ύφασμα (FRCM) έναντι των παραδοσιακών μεθόδων εκτοξευόμενου σκυροδέματος στην επισκευή και την ενίσχυση κατασκευών από σκυρόδεμα.

Η χρήση εκτοξευόμενου σκυροδέματος έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη στην επισκευή και την ενίσχυση κατασκευών όπως σήραγγες, ορυχεία, σιλό, γέφυρες, φράγματα και γκαράζ στάθμευσης.

Τι είναι όμως το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και πώς λειτουργεί; Βασικά, περιλαμβάνει τον ψεκασμό μιας τσιμεντοειδούς ένωσης πάνω από ένα χαλύβδινο πλέγμα. Αρχικά, κατασκευάζεται ένα τρισδιάστατο πλέγμα οπλισμού δίπλα σε μια υπάρχουσα επιφάνεια από σκυρόδεμα, τοιχοποιία, τούβλο ή χώμα. Στη συνέχεια μια σύνθεση από τσιμέντο, αδρανή, νερό και χημικό ή ορυκτό προσμίξεις ψεκάζεται πάνω στην ράβδο.

Το ίδιο το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα αναπτύχθηκε ως εναλλακτική λύση στο χυτό σκυρόδεμα. Ως εφαρμογή ψεκασμού, το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα έχει το πλεονέκτημα έναντι του χυτού σκυροδέματος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή και την ενίσχυση ανώμαλων επιφανειών.

Παρά τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τη μέθοδο χύτευσης, το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα έχει επίσης μια σειρά από μειονεκτήματα:

Εργασία: Η εγκατάσταση του χάλυβα οπλισμού και η εφαρμογή εκτοξευόμενου σκυροδέματος είναι δύο ξεχωριστές εργασίες. Συχνά, απαιτούνται εργολάβοι οπλισμού και εκτοξευόμενου σκυροδέματος.

Επιπεδο ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ: Χρειάζεται ένας έμπειρος χειριστής ακροφυσίου για να ψεκάσει αποτελεσματικά το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, έτσι ώστε ο ενισχυτικός χάλυβας να περιβάλλεται πλήρως από το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Συχνά απαιτείται δαπανηρή εκπαίδευση.

Χρόνος: Η ράβδος οπλισμού μπορεί να διαρκέσει ώρες ή ημέρες για να εγκατασταθεί. Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση μεταξύ των επιτόπιων παρουσιών των δύο τύπων εργολάβων.

Βάρος: Το ατσάλι είναι, φυσικά, βαρύ. Επιπλέον, επειδή ο χάλυβας υπόκειται σε διάβρωση, μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις ίντσες κάλυψης από σκυρόδεμα για την προστασία του οπλισμού από την έκθεση στα στοιχεία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες προσθέτουν βάρος και όγκο σε μια δομή.

Χωρική επίδραση: Οι εφαρμογές εκτοξευόμενου σκυροδέματος μπορεί να είναι αρκετά παχύρρευστες, ώστε να περικλείουν πλήρως τον ενισχυτικό χάλυβα. Ανάλογα με την εφαρμογή, αυτό το προστιθέμενο κάλυμμα μπορεί να προσκρούσει στον χρησιμοποιήσιμο χώρο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ύψη οροφής ή περιορισμένη ροή νερού στις σήραγγες.

Η εναλλακτική λύση FRCM στο εκτοξευόμενο σκυρόδεμα

Υπάρχει μια πιο λεπτή και ελαφρύτερη εναλλακτική του εκτοξευόμενου σκυροδέματος. Αυτή η εναλλακτική ξεκίνησε στην Ευρώπη και κερδίζει έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Η τσιμεντοειδούς μήτρα ενισχυμένη με ύφασμα (FRCM) είναι εννοιολογικά παρόμοια με το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Ένα λεπτό στρώμα τσιμεντοειδούς μήτρας εφαρμόζεται σε υγρή επιφάνεια. Προστίθεται ένα ενισχυτικό πλέγμα από ανθρακονήματα.

Η τοποθέτηση του πλέγματος ακολουθείται από ένα επιπλέον λεπτό στρώμα της τσιμεντοειδούς μήτρας. Η επιφάνεια μπορεί να φινιριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως το σκυρόδεμα.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ εκτοξευόμενου σκυροδέματος και FRCM είναι ότι, αντί να απαιτείται μια παχιά και βαριά μάζα εκτοξευόμενου σκυροδέματος για την κάλυψη του χάλυβα οπλισμού, το FRCM ξεκινά με ένα λεπτότερο στρώμα τσιμεντοειδούς μήτρας στο οποίο ενσωματώνεται ένα φορητό, ελαφρύ ύφασμα από ανθρακονήματα πριν από την εφαρμόζεται τελικό λεπτό στρώμα μήτρας. Δεν απαιτείται χάλυβας οπλισμού.

Πλεονεκτήματα FRCM

Το FRCM μπορεί να εφαρμοστεί σε εναέριες ή κάθετες επιφάνειες στον ίδιο τύπο κατασκευών όπου παραδοσιακά χρησιμοποιείται εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Ακολουθεί μια περίληψη των πλεονεκτημάτων του FRCM:

Δύναμη: Οι ίνες άνθρακα είναι πιο άκαμπτες και ισχυρές από τον χάλυβα.

Βάρος: Το FRCM είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο και συχνά μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και τον χάλυβα.

Εργασία: Ένας μόνο ανάδοχος μπορεί να εκτελέσει ένα έργο FRCM από την αρχή μέχρι το τέλος. Το FRCM δεν απαιτεί ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές ακροφυσίων για την εγκατάσταση του συστήματος, επειδή το πλέγμα από ανθρακονήματα είναι ενσωματωμένο στη μήτρα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Αντίθετα, ένας χειριστής ακροφυσίου εκτοξευόμενου σκυροδέματος πρέπει να μπορεί να ψεκάζει εκτοξευόμενο σκυρόδεμα πίσω από τον χάλυβα οπλισμού έτσι ώστε να εμπλέκεται πλήρως η ράβδος οπλισμού.

Χρόνος: Το FRCM εγκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα από το παραδοσιακό εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.

Χωρική επίδραση: Η επίπεδη, δισδιάστατη φύση του πλέγματος από ανθρακονήματα και η ανάγκη για μόνο ένα λεπτό στρώμα της μήτρας διασφαλίζουν την κατανάλωση ελάχιστου ωφέλιμου χώρου.

FRCM εναντίον FRP

Το FRP (ενισχυμένο με ίνες πολυμερές) χρησιμοποιεί επίσης ανθρακονήματα. Το εποξειδικό χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του συστήματος και τη μεταφορά δυνάμεων από το στοιχείο στις ίνες άνθρακα, ενώ το σύστημα FRCM συνδέεται μεταξύ τους από την τσιμεντοειδούς μήτρα και μεταφέρει δυνάμεις από το στοιχείο μέσω της μήτρας στις ίνες.

Το FRP λειτουργεί καλά για επισκευή και ενίσχυση ομοιόμορφων επιφανειών. Ωστόσο, τα συστήματα FRP μπορεί να είναι δύσκολο να εγκατασταθούν σε περιοχές με υγρασία ή σε περιοχές εκτεθειμένες σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Για ακανόνιστες επιφάνειες — ή για υγρές ή ζεστές περιοχές — το FRCM είναι η καλύτερη επιλογή.

Simpson Strong-Tie® Composite Strengthening Systems™

Μάθετε περισσότερα για την επόμενη γενιά Simpson Strong-Tie® Composite Strengthening Systems™ για κατασκευές από σκυρόδεμα και τοιχοποιία.

Μάθε περισσότερα

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar