6 Οπωροκηπευτικές καλλιέργειες για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από τα μοσχεύματα

1
6 Οπωροκηπευτικές καλλιέργειες για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από τα μοσχεύματα

Η καλλιέργεια φρούτων είναι πραγματικά συναρπαστική, αλλά το κόστος αγοράς νέων φυτών δεν είναι. Εδώ είναι 6 καλλιέργειες φρούτων για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από μοσχεύματα.

6 Οπωροκαλλιέργειες για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από τα μοσχεύματα: Η καλλιέργεια καρπών είναι πραγματικά συναρπαστική, αλλά το κόστος αγοράς νέων φυτών δεν είναι.  Εδώ είναι 6 καλλιέργειες φρούτων για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από μοσχεύματα.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Οπωροκηπευτικές καλλιέργειες για δωρεάν πολλαπλασιασμό: Ξεκινώντας με τα μοσχεύματα

Σε όλους αρέσει η άμεση ικανοποίηση της αγοράς εγκατεστημένων φυτών στο φυτώριο και της δυνατότητας συγκομιδής καρπών σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός του δικού σας φρούτου με μοσχεύματα είναι ένας φθηνός τρόπος για να κλωνοποιήσετε τα αγαπημένα σας φρούτα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα υγιές, υπάρχον φυτό από το οποίο μπορείτε να πάρετε μοσχεύματα.

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε συντεχνίες οπωροφόρων δέντρων ή ένα δάσος τροφίμων φθηνά, ειδικά εάν θέλετε να καλλιεργήσετε πολυετείς καλλιέργειες για χρήματα, αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει καλά για εσάς.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της λήψης μοσχευμάτων είναι η δυνατότητα κλωνοποίησης εξαιρετικών ποικιλιών ή τοπικών ποικιλιών που είναι δύσκολο να βρεθούν στα καταστήματα.

Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε είδη φυτών και ποικιλίες που ταιριάζουν στο κλίμα και τις συνθήκες του ήλιου σας.

Ξεκινήστε σύντομα, γιατί τα περισσότερα μοσχεύματα θα χρειαστούν περίπου δύο έως τρία χρόνια (ή περισσότερα) για να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να αποδώσουν καρπούς.

6 Οπωροκηπευτικές καλλιέργειες για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από τα μοσχεύματα

Αν και υπάρχουν πολλές καλλιέργειες φρούτων για δωρεάν πολλαπλασιασμό, δεν τα καταφέρνουν όλες καλά με τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Εάν έχετε στο μυαλό σας ένα συγκεκριμένο φρούτο που δεν αναφέρεται εδώ, κάντε κάποια έρευνα πριν δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο.

Σχεδιάστε να φυτέψετε τουλάχιστον μια χούφτα μοσχεύματα για κάθε καλλιέργεια φρούτων, καθώς δεν θα χρειαστούν όλα.

Τα μοσχεύματα θα πρέπει να έχουν μήκος περίπου 5-6 ίντσες για τις καλλιέργειες που αναφέρονται παρακάτω, εκτός από τις περιπτώσεις που σημειώνονται.

Λαμβάνετε μοσχεύματα μόνο από υγιή φυτά.

#1: Μύρτιλο (Vaccinium spp.)

Τα βατόμουρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν από σκληρό ή μαλακό ξύλο. Κόψτε κλαδάκια μαλακού ξύλου στα τέλη της άνοιξης από την άκρη των υπαρχόντων καλαμιών από υγιείς θάμνους. Μοσχεύματα μπορούν επίσης να ληφθούν από καλάμια σκληρού ξύλου κατά τη μεσοχειμερινή περίοδο αδράνειας.

Τα μοσχεύματα βατόμουρου έχουν τις ρίζες τους σε ένα καλλιεργητικό μέσο με χαμηλό pH που πρέπει να διατηρείται υγρό αλλά όχι πολύ υγρό. Λιπαίνετε τακτικά με λίπασμα ψαριών και φυκιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα μοσχεύματα φυτεύονται καλύτερα στο έδαφος την επόμενη άνοιξη.

#2: Βατόμουρο και βατόμουρο (Rubus spp.)

Τα Brambles είναι εξαιρετικές καλλιέργειες μούρων για πολλαπλασιασμό από μοσχεύματα. Απλώς πάρτε μοσχεύματα από την άκρη ενός primocane—αυτό το λαμπερό πράσινο, εύκαμπτο ζαχαροκάλαμο που είναι η φετινή ανάπτυξη. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται καλύτερα στα τέλη του καλοκαιριού και τα ριζώνουν σε χώμα γλάστρας. Θα πρέπει να είναι έτοιμα να φυτευτούν στο έδαφος εντός δύο μηνών, πριν από το χειμώνα.

Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια μαύρων σμέουρων.

6 Οπωροκαλλιέργειες για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από τα μοσχεύματα: Η καλλιέργεια καρπών είναι πραγματικά συναρπαστική, αλλά το κόστος αγοράς νέων φυτών δεν είναι.  Εδώ είναι 6 καλλιέργειες φρούτων για να πολλαπλασιαστούν δωρεάν από μοσχεύματα.

Τα μοσχεύματα μαύρου βατόμουρου έρχονται όμορφα.

#3: σταφίδα (Ribes spp.)

Πάρτε μοσχεύματα 12 ιντσών από ξύλο ενός έτους στα τέλη του χειμώνα. Φυτέψτε περίπου τα δύο τρίτα του στελέχους κάτω από το έδαφος. Θα ριζώσουν γρήγορα σε χώμα γλάστρας αρκεί να διατηρούνται υγρά και στη σκιά. Φυτέψτε τα σε πιο μόνιμη θέση το επόμενο φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια και τη χρήση σταφίδας.

#4: Elderberry (Sambucus)

Τα μοσχεύματα μαλακής ξυλείας λαμβάνονται στις αρχές του καλοκαιριού από τις μύτες των πράσινων, εύκαμπτων βλαστών και τοποθετούνται σε ένα μείγμα χώματος γλάστρας. Διατηρήστε τα μοσχεύματα υγρά ιδιαίτερα μέχρι να ριζώσουν οι βλαστοί.

Εάν τα έχετε φυτέψει σε γλάστρα, θα πρέπει να είναι έτοιμα να τα φυτέψετε στον κήπο μέσα σε τρεις μήνες.

Οι θάμνοι σαμπούκου είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον βρώσιμο φράχτη.

#5: Εικ (Ficus)

Πάρτε μοσχεύματα στις αρχές της άνοιξης από κλαδιά πάχους 1/2 ίντσας, μήκους 8 ιντσών και ριζώστε τα σε χώμα γλάστρας. Το περιβάλλον θερμοκηπίου που αναφέρεται παρακάτω στις «Συμβουλές για επιτυχία» θα είναι απαραίτητο για την επιτυχία τους.

Διατηρήστε το έδαφος υγρό αλλά όχι πολύ υγρό ή πολύ στεγνό. Περιμένετε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο καιρός έχει ζεστάνει, ΚΑΙ έχει εμφανιστεί νέα ανάπτυξη, πριν φυτέψετε έξω.

#6: Μουριά (Μορούς)

Πάρτε μοσχεύματα 12 ιντσών από μαλακά, εύκαμπτα κλαδιά στα τέλη του χειμώνα και ριζώστε τα σε καλλιεργητικό μέσο σε ένα δοχείο. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε περιβάλλον θερμοκηπίου που καθορίζεται στην ενότητα «Συμβουλές για επιτυχία» παρακάτω. Διατηρήστε τα υγρά.

Μόλις ζεσταθούν οι εξωτερικές θερμοκρασίες ΚΑΙ το κόψιμο έχει αρχίσει να βγάζει φύλλα, τοποθετήστε το δοχείο έξω σε μια ηλιόλουστη θέση. Φροντίστε να ποτίζετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να διατηρείται το χώμα υγρό και να θολώνετε την ανάπτυξη πάνω από το έδαφος. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, τα μοσχεύματα μπορούν να φυτευτούν σε μόνιμη θέση στο έδαφος.

Συμβουλή: Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να πάρετε μοσχεύματα από καλλιεργούμενες ποικιλίες που είναι γνωστό ότι είναι αυτοκαρποφόροι. Αν παίρνετε μοσχεύματα από άγρια ​​μουριά, από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερο να πάρετε πολλά μοσχεύματα από διαφορετικά δέντρα. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τουλάχιστον μερικά δέντρα που θα αλληλοσυμπληρώνονται για επικονίαση και καρπόδεση.

Οι μουριές είναι ένα δημοφιλές μούρο που καλλιεργείτε στον δικό σας κήπο με ζελέ!

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία ενός άφθονου κήπου, τη μείωση της συντήρησης και την αύξηση της απόδοσης;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Φρούτα για δωρεάν πολλαπλασιασμό: Συμβουλές για επιτυχία

Πολλές από τις καλλιέργειες φρούτων που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να φυτευτούν σε μόνιμο σημείο ήδη έξι μήνες μετά τη λήψη των μοσχευμάτων. Ωστόσο, μπορούν επίσης να φροντιστούν σε δοχεία για περίπου δύο χρόνια, αυξάνοντας το μέγεθος της γλάστρας ανάλογα με τις ανάγκες. Εάν θα φυτευτούν σε μια περιοχή με μεγάλη πίεση ζιζανίων ή ελαφιών, η διατήρησή τους σε γλάστρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ίσως είναι απαραίτητη για την επιτυχία τους.

#1: Αποτρέψτε την εξάπλωση της νόσου

Παίρνετε μόνο μοσχεύματα από υγιή φυτά. Επίσης, χρησιμοποιήστε κλαδευτήρια υψηλής ποιότητας που έχουν απολυμανθεί με χλωρίνη ή ξύδι πριν και μετά από κάθε κοπή.

#2: Λειτουργεί;

Θα ξέρετε ότι τα μοσχεύματα ριζώνουν όταν αρχίσουν να φυτρώνουν νέα φύλλα. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας με μοσχεύματα είναι ιστορικά χαμηλό. Αυτό σημαίνει ότι για να εξασφαλίσετε την επιτυχία, θα θέλετε να καλλιεργήσετε τουλάχιστον τρία έως πέντε μοσχεύματα για κάθε φυτό που ελπίζετε να αποκτήσετε.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να καλλιεργήσετε πέντε θάμνους, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε 15-25 μοσχεύματα. Εάν μεγαλώνετε σε γλάστρες 1-3 γαλονιού, θα μπορείτε να καλλιεργήσετε 4-5 μοσχεύματα σε ένα μόνο δοχείο. Η θετική πλευρά είναι ότι εάν περισσότερα από τα μοσχεύματα είναι επιτυχημένα, θα έχετε μερικά να πουλήσετε ή να χαρίσετε ως δώρα!

Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας (και πιθανώς να επιταχύνετε τη διαδικασία) χρησιμοποιώντας α ορμόνη ριζοβολίας. Ωστόσο, εάν ακολουθείτε εξαιρετικές πρακτικές καλλιέργειας, η ορμόνη ριζοβολίας δεν πρέπει να είναι απαραίτητη για τα φρούτα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθεί μια υπενθύμιση καλών πρακτικών καλλιέργειας για τον πολλαπλασιασμό μοσχευμάτων:

  • Πάρτε μοσχεύματα μόνο από υγιή φυτά
  • Χρησιμοποιείτε μόνο αποστειρωμένα κλαδευτήρια υψηλής ποιότητας
  • Αναπτύσσονται σε μεγάλο έδαφος ή μέσο εδάφους
  • Αναπτύξτε σε προκαθορισμένες συνθήκες
  • Διατηρήστε το έδαφος υγρό

#3: Απαραίτητο πότισμα

Τα μοσχεύματα πρέπει να ποτίζονται κάθε μέρα και να αναπτύσσονται σε μερικώς σκιερές συνθήκες (εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται). Μην αφήνετε ποτέ τα μοσχεύματα να στεγνώσουν στις γλάστρες, ειδικά πριν από την ριζοβολία.

#4: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον θερμοκηπίου

Τα μοσχεύματα αποδίδουν καλύτερα όταν καλλιεργούνται σε ένα ζεστό ηλιόλουστο παράθυρο, σε θερμοκήπιο, κρύο πλαίσιο, σε α χαλάκι θερμότητας δενδρυλλίων, κάτω από ένα μπουκάλι 2 λίτρων με κομμένο το κάτω μέρος ή με μια διαφανή πλαστική σακούλα τοποθετημένη πάνω από το κόψιμο. Το κλειδί είναι να διατηρείτε το περιβάλλον ζεστό και υγρό, επομένως ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό αυτών των προτάσεων.

Τα μοσχεύματα σε περιβάλλον θερμοκηπίου θα ωφεληθούν από το συχνό θάμπωμα με νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού. Κάντε το όσο συχνά μπορείτε να θυμάστε: συχνά καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ευεργετικό.

Σημείωση: Πριν πολλαπλασιάσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω φρούτα, κάντε κάποια έρευνα για το συγκεκριμένο φρούτο σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν είχα τον χώρο να συμπεριλάβω πολλές από τις λεπτές λεπτομέρειες σε αυτό το άρθρο.

Ο πολλαπλασιασμός του δικού σας καρπού με μοσχεύματα είναι φθηνός και ένας ικανοποιητικός τρόπος για να κλωνοποιήσετε περισσότερες από τις δικές σας καλλιέργειες φρούτων.

Είχατε επιτυχία με άλλες καλλιέργειες φρούτων για να πολλαπλασιάσετε δωρεάν από μοσχεύματα; Έχετε κάποιες συμβουλές να μοιραστείτε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar