Το Cross-Laminated Ξυλεία απογειώνει την κατασκευή ξύλου σε μεγαλύτερα ύψη από ποτέ

0
Το Cross-Laminated Ξυλεία απογειώνει την κατασκευή ξύλου σε μεγαλύτερα ύψη από ποτέ

Η διασταυρούμενη ξυλεία (CLT) αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αστικοί κατασκευαστές ξύνουν τον ουρανό.

Από το Λονδίνο στο Τόκιο, ο αγώνας για την κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη με ξύλινο πλαίσιο στον κόσμο είναι σε εξέλιξη. Βραβευμένο για την εργασιμότητα, το χαμηλό κόστος και την οπτική του αισθητική, το ξύλο χρησιμοποιήθηκε ευρέως από αστικούς κατασκευαστές μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο του 1906 ισοπέδωσαν την πόλη που χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με ραβδιά. Μέχρι πρόσφατα, το άλλο χτύπημα στο ξύλο ήταν κατακόρυφο, καθώς τα κτίρια με ραβδί γενικά κορυφώνονται σε πέντε ορόφους, λόγω της συσσώρευσης νεκρών και ζωντανών φορτίων που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα φορτία ξυλείας.

Η εμφάνιση της ξυλείας με σταυρωτά φύλλα τα άλλαξε όλα αυτά. Ένα από τα πολλά επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου που αναφέρονται συλλογικά ως μαζική ξυλεία, το CLT είναι συνήθως ένα σύνολο διαστάσεων καρφιά κολλημένων μεταξύ τους σε ορθή γωνία για να δημιουργήσουν ογκώδεις ξύλινες πλάκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φέροντα στοιχεία τοίχου ή δαπέδου, επιτυγχάνοντας δομική ακεραιότητα συγκρίσιμη με αυτά από χάλυβα ή σκυρόδεμα αλλά με τα οφέλη του ξύλου. Αυτή η μοναδική σύνθεση επιτρέπει στο CLT να έχει αντοχή σε δύο κατευθύνσεις, σε αντίθεση με το glulam, το οποίο γενικά έχει αντοχή σε μία κατεύθυνση. Οι ανθεκτικές στη θερμότητα κόλλες στοχεύουν στο να κάνουν CLT ως πυρασφάλεια ως σκυρόδεμα ή χάλυβα, και το σχετικά μικρό βάρος σημαίνει ότι το CLT είναι ευκολότερο στη μεταφορά, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και μειωμένες εκπομπές άνθρακα.

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η CLT;

Για τους πολυώροφους κατασκευαστές με βλέμμα στο CLT, το μόνο ερώτημα που απομένει φαίνεται να είναι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει; Σε 18 ορόφους, η φοιτητική εστία Brock Commons στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ψηλότερο κτίριο με ξύλινο σκελετό στον κόσμο (δείτε ένα time-lapse βίντεο της κατασκευής εδώ). Αρχιτέκτονες στο Σικάγο (Πύργος οξιάς του ποταμού) και το Λονδίνο (Ο Πύργος Oakwood) αγωνίζονται σε περισσότερο από τετραπλάσιο αυτό το ύψος με σχέδια για οικιστικούς πύργους 80 ορόφων, αλλά θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Sumitomo Forestry, το οποίο αναμένει να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πύργου 1.148 ποδιών στο Τόκιο έως το 2041.

Απόδοση Chicago River Beech Tower από Perkins + Will

Μεταγλωττίστηκε το W350, ο πολυξεστήρας μικτής χρήσης της Sumitomo έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε τα εξαρτήματα CLT να μπορούν να αντικατασταθούν σε ένα κυλιόμενο, πολυετές χρονοδιάγραμμα για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του κτιρίου και να επιτραπεί η πρόσθετη ανακύκλωση του CLT σε μικρότερες διαστάσεις κομμάτια ή προϊόντα βιομάζας. Σχεδιασμένο τόσο για αντοχή στη φωτιά όσο και για σεισμική ανθεκτικότητα, ο W350 θα κοστίζει δύο φορές περισσότερο από έναν συμβατικό πύργο από χάλυβα, αλλά η Sumitomo αναμένει ότι το κόστος CLT τελικά θα ευθυγραμμιστεί με το σκυρόδεμα και τον χάλυβα καθώς η κατασκευαστική πρακτική πολλαπλασιάζεται.

Απόδοση W350 από την Sumitomo Forestry

Simpson Strong-Tie και CLT

Ευκολότερος χειρισμός υλικών και εγκατάσταση προϊόντων μαζικής ξυλείας όπως το glulam (κολλημένη ξυλεία) και CLT είναι πιθανό να παρέχουν άμεση εξοικονόμηση κόστους εργασίας στους κατασκευαστές, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνδετήρες χαμηλής ροπής, γρήγορης οδήγησης, όπως οι βίδες ξύλου Simpson Strong-Tie® Strong-Drive® SDWS και οι βίδες σύνδεσης Strong-Drive® SD για εύκολο CLT συναρμολόγηση πεδίου. Η Simpson Strong-Tie έχει επίσης αναπτύξει μια σειρά συνδετήρων κατάλληλων για εφαρμογές CLT, επειδή αναμένουμε ότι η κατασκευή CLT θα αναπτυχθεί καθώς οι κατασκευαστές και οι σχεδιαστές συνεχίζουν να εξερευνούν ανθεκτικές, οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις αντί του χάλυβα και του σκυροδέματος για εξειδικευμένα κατασκευαστικά έργα.

Οικονομικά και περιβαλλοντικά, η χρήση του CLT για πολυώροφα κατασκευές προσφέρει θετικά αποτελέσματα στους κατασκευαστές ξυλείας και στους αρχιτέκτονες που θέλουν να βελτιώσουν το ενδιαφέρον τους χωρίς να χάσουν το πορτοφόλι τους. Βιώσιμο, ανακυκλώσιμο και προσεγγίζοντας τα δομικά χαρακτηριστικά του χάλυβα, το ξύλο φαίνεται έτοιμο να φτάσει στο επόμενο απόγειό του ως δομικό υλικό.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar