Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κατασκευές από πλαστικοποιημένο ξύλο

0
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κατασκευές από πλαστικοποιημένο ξύλο

Οι κατοικίες και οι χαμηλές εμπορικές κατασκευές έχουν χτιστεί χρησιμοποιώντας διαστασιακό ξύλινο πλαίσιο από τα μέσα του 19ου αιώνα.

ο ο πρώτος ουρανοξύστης που κατασκευάστηκε ποτέ ανεγέρθηκε με χαλύβδινο σκελετό, ωστόσο. Το Κτήριο Ασφάλισης Κατοικίας στο Σικάγο ολοκληρώθηκε το 1885 και είχε ύψος 10 ορόφους.

Από εκεί, ο χάλυβας και το σκυρόδεμα έγιναν το πρότυπο για κάθε πολυώροφο κτίριο.

Στο μεταξύ, το ξύλο θεωρήθηκε ότι έχει σημαντικούς δομικούς περιορισμούς όσον αφορά το ύψος του κτιρίου. Πρόσφατα, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.

Όταν σετ ξύλινων σανίδων κολληθούν μεταξύ τους σε εναλλασσόμενες γωνίες 90°, το συναρμολογημένο προϊόν γίνεται πολύ ισχυρό. Αυτό το προϊόν είναι γνωστό ως ξυλεία σταυροειδών στρώσεων ή CLT. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί δομικά σε ψηλότερα κτίρια.

Η μέθοδος μηχανικής CLT έκανε το ξύλο διαθέσιμο ως επιλογή για την κατασκευή μεσαίων κτιρίων. Ο μεσαίος όροφος ορίζεται γενικά ως οτιδήποτε από τέσσερις έως 11 ορόφους.

Αυτή η «μεσαία αγορά» για τις κατασκευές, αν θέλετε, είναι όπου η κατασκευή CLT θα μπορούσε να κάνει σημαντικές εισβολές τα επόμενα χρόνια.

Δεν θα σταματήσει εκεί. Η CLT έχει ήδη περάσει τα σύνορα μεταξύ μεσαίων και πολυώροφων κατασκευών (κατασκευές άνω των 11 ορόφων).

Προς το παρόν, ωστόσο, το Όρεγκον είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει σε κτίρια κατασκευασμένα από ξύλο να είναι υψηλότερα από έξι ορόφους χωρίς ιδιαίτερη προσοχή.

Στον Καναδά, οι οικοδομικοί κώδικες δεν είναι τόσο περιοριστικοί. Το κτίριο αφίσας για την κατασκευή CLT είναι το 18όροφο Κατοικία Brock Commons κτίριο στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Για να είμαστε δίκαιοι, το Brock Commons είναι ένα υβρίδιο χάλυβα, σκυροδέματος και ξύλου. Αλλά, όπως μπορείτε να καταλάβετε από την εικόνα, το κτίριο είναι κυρίως ξύλο.

Αυτό το έργο και άλλα παρόμοια μας λένε ότι η διασταυρούμενη ξυλεία δεν είναι μια πρόταση όλα ή τίποτα. Αρχιτεκτονικές και μηχανικές εκτιμήσεις θα υπαγορεύσουν τελικά πόση ξυλεία με σταυροειδείς στρώσεις είναι σε μια «δομή ξυλείας».

Αυξανόμενοι Πόνοι

Όταν εμφανίζεται κάτι που διαταράσσει το status quo, αρχίζει να προκαλεί ανακατανομές κεφαλαίου και εργασίας στην οικονομία. Το CLT δεν είναι διαφορετικό. Αυτές οι ανακατανομές, με τη σειρά τους, συχνά προκαλούν έντονες συζητήσεις σχετικά με τα καθαρά πλεονεκτήματα της διασπαστικής διαδικασίας ή τεχνολογίας.

Με ανταγωνιστικές προοπτικές για το CLT, το βάρος είναι τελικά στον ιδιοκτήτη της δομής να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι την κατασκευή CLT με βάση τα γεγονότα, τα οικονομικά και το συνολικό σύστημα αξιών του ιδιοκτήτη.

Ποια είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατασκευής CLT;

Πλεονεκτήματα της ξυλείας σταυροειδούς ελασματοποίησης

Οι υποστηρικτές της κατασκευής ξυλείας με σταυροειδείς στρώσεις επισημαίνουν μια σειρά από οφέλη για το CLT. Τα έχουμε επιμεληθεί εδώ:

 • Βιώσιμος
 • Ευκολότερη παράδοση στο χώρο
 • Ταχύτερη εγκατάσταση
 • Ένα καθαρότερο, πιο στεγνό εργοτάξιο
 • Δεν απαιτείται εξειδικευμένη κατασκευαστική εμπειρία
 • Λιγότερο ακριβό foundation (λόγω μικρότερου βάρους)
 • Μειωμένα απόβλητα
 • Κατασκευή από ξύλο ανθεκτική στη φωτιά
 • Καλύτερες θερμικές ιδιότητες
 • Μειώνει την επιτόπια εργασία έως και 50%
 • Αυξάνει το χρονοδιάγραμμα του έργου έως και 25%

Μειονεκτήματα του CLT

Ακολουθούν ορισμένα από τα τρέχοντα μειονεκτήματα όπως παρουσιάζονται σε διάφορες πηγές:

 • Το CLT είναι πιο ακριβό από τον χάλυβα ή το σκυρόδεμα
 • Κώδικες περιορισμοί σε ύψη κτιρίων ξυλείας
 • Το κόστος των ηλεκτρικών, υδραυλικών και άλλων υπηρεσιών μπορεί να αυξηθεί (χωρίς κοιλότητες τοίχου)
 • Μπορεί να υπάρξει υψηλότερο αρχιτεκτονικό/σχεδιαστικό κόστος
 • Υψηλότερο κόστος μεταφοράς υλικών (σχετικά λίγα εργοστάσια παραγωγής)
 • Λιγότερη μακροπρόθεσμη ευελιξία (σκεφτείτε μελλοντικές ανακαινίσεις)

Καθώς αυξάνεται η προσφορά και η ζήτηση για CLT, ορισμένα από αυτά τα μειονεκτήματα μπορεί να εξαφανιστούν. Περισσότερα εργοστάσια και περισσότερη παραγωγή μπορούν να μειώσουν το κόστος. Περισσότερη ζήτηση σημαίνει περισσότερα άτομα με εξειδίκευση στο σχεδιασμό.

Ίσως η προσθήκη κώδικα του Όρεγκον για την κατασκευή ξυλείας είναι προάγγελος των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Simpson Strong-Tie® Composite Strengthening Systems™

Αυτό που παραμένει το ίδιο μεταξύ του CLT και άλλων δομικών υλικών είναι ότι πρέπει να γίνουν συνδέσεις μεταξύ των δομικών στοιχείων. Μάθετε περισσότερα για την αυξανόμενη σειρά συνδέσμων και συνδετήρων Simpson Strong-Tie για ξύλινες κατασκευές.

Μάθε περισσότερα

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar