Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να μαγειρεύουν (και πότε)

2
Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να μαγειρεύουν (και πότε)

Κανείς δεν γεννιέται σπουδαίος μάγειρας, μαθαίνει κάνοντας.

Τζούλια Τσάιλντ |

Το μαγείρεμα είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που πρέπει να κάνετε ως οικογένεια και εισάγοντας τα παιδιά σας στην κουζίνα όταν είναι μικρά, τους δίνετε ένα σημαντικό δεξιότητα ζωής που προσφέρει επίσης πολλή απόλαυση.

Λοιπόν, πότε και πώς πρέπει να μυήσετε τα παιδιά σας στη μαγειρική;

Τα παιδιά είναι μεμονωμένα άτομα, και έτσι κάποια θα ασχοληθούν με το μαγείρεμα περισσότερο από άλλα. Η ασφάλεια είναι μια ανησυχία ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές τους, αλλά πάνω από όλα, το μαγείρεμα είναι ένας όμορφος τρόπος για να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί σας. Για αυτόν τον λόγο και μόνο, αξίζει να μυήσετε τα παιδιά στη μαγειρική όσο πιο νωρίς μπορείτε.

Απλώς να θυμάστε ότι αυτό που παράγουν δεν χρειάζεται να είναι τέλειο και ότι το να κάνετε λάθη είναι μέρος της διασκέδασης. Το να είσαι εντάξει με το να κάνεις λάθη είναι ένα θαυμάσιο μάθημα από μόνο του – και είναι ακόμα πιο ισχυρό όταν προέρχεται από σένα.

Τώρα που καλύψαμε το πότε – όσο το δυνατόν νωρίτερα – ας δούμε λεπτομερώς το πώς. Θα το κάνουμε ανά ηλικιακή ομάδα.

[Feature image, Royalty-free photo ID: 1660546018]

Για παιδιά κάτω των 3

Μόλις το παιδί σας δείξει ότι θέλει να σας βοηθήσει στην κουζίνα, ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει. Τοποθετήστε τα στο δικό τους «σταθμό», π.χ. στο τραπέζι της κουζίνας ή ακόμα και στο παιδικό καρεκλάκι τους. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορούν να φτάσουν σε τίποτα ζεστό ή να ανατρέψουν τίποτα στη σόμπα.

Εδώ είναι μερικές εργασίες κάτω από 3 που αγαπούν να κάνουν:

 • Ρίχνετε τα υλικά σε μπολ – ανοίξτε τα πακέτα για αυτά και αφήστε τα να χυθούν.
 • Ανακατεύοντας τα υλικά – δώστε τους μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα και αφήστε τα να ανακατευτούν. Βεβαιωθείτε ότι το μείγμα δεν είναι πιο ζεστό από τη θερμοκρασία δωματίου.
 • Στύβοντας λεμόνια ή πορτοκάλια – δώστε τους ένα πλαστικό στύψιμο και ένα προκομμένο λεμόνι ή πορτοκάλι. Ακόμα κι αν παίρνετε λιγότερο χυμό από ό,τι συνήθως, η ευχαρίστηση που τους δίνει αξίζει τον κόπο!
 • Προετοιμασία λαχανικών – δώστε τους ένα μπολ με νερό και μερικά λαχανικά να πλύνουν. Αυτή είναι μια ευκαιρία για αυτούς να εξασκηθούν στην ονομασία των λαχανικών και ελπίζουμε να αναπτύξουν περισσότερο ενδιαφέρον για αυτά τρώγοντας τα!
 • Πολτοποίηση συστατικών – δώστε τους ένα πιρούνι για να πολτοποιήσουν τις μπανάνες, έναν πουρέ για τον πουρέ πατάτας κ.λπ.
 • Διακόσμηση – στα παιδιά αρέσει να πασπαλίζουν καρύδα, καραμέλες και άλλα διακοσμητικά πάνω από κέικ και μπισκότα.
 • Πλύσιμο – δώστε τους ένα μπολ με σαπουνόνερο, ένα σφουγγάρι και μερικά σκεύη (τίποτα αιχμηρά). Τα παιδιά λατρεύουν το πλύσιμο και αυτό μπορεί να τα διασκεδάσει για πολύ καιρό! Απλά έχετε πετσέτες 🙂

Για παιδιά 3 έως 5 ετών

Ταυτότητα με φωτογραφία χωρίς δικαιώματα: 575451418

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα θέλουν να ασχολούνται περισσότερο με αυτό που κάνετε. Θα ξέρουν αν προσπαθείτε να τους κρατήσετε απασχολημένους και η αυξημένη επιδεξιότητά τους σημαίνει ότι μπορείτε να τους δώσετε πιο δύσκολα πράγματα να κάνουν.

Εκτός από οποιαδήποτε από τις παραπάνω δραστηριότητες που μπορεί να τους αρέσει να κάνουν, ακολουθούν μερικές νέες:

 • Μέτρηση και ζύγιση συστατικών. Αφήστε τους να χρησιμοποιήσουν τη ζυγαριά και κάντε τους να σας πουν τι κάνουν. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ενισχύσουμε τις μαθηματικές δεξιότητες!
 • Κόψιμο μαλακών τροφών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα κατάλληλο μαχαίρι – υπάρχουν μαχαίρια που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα παιδιά, τα οποία διασφαλίζουν ότι το παιδί σας δεν μπορεί να κόψει το δάχτυλό σας, επομένως αξίζουν τη μικρή επένδυση. Βάλτε το παιδί σας να κόψει μαλακά φαγητά όπως αχλάδια, φράουλες, μπανάνες και μαγειρεμένα λαχανικά (αν δεν είναι πολύ καυτά).
 • Τυλίγουμε, πλάθουμε και κόβουμε ζύμη. Πάρτε στο παιδί σας πλαστικούς κόφτες για μπισκότα και αφήστε το να χρησιμοποιήσει τον πλάστη σας ή αν προτιμά μικρότερο, πάρτε έναν πλάστη σε μέγεθος παιδιού.

Για παιδιά 5 έως 7 ετών

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες, όταν τα παιδιά είναι 5 ετών και άνω μπορούν να κάνουν πιο σύνθετες εργασίες όπως:

 • Διπλώνοντας τα ασπράδια σε ένα κουρκούτι. Αυτή είναι μια διαδικασία μάθησης. Απλώς θυμηθείτε ότι αν το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, θα εξακολουθεί να έχει υπέροχη γεύση και το παιδί σας θα αισθάνεται ολοκληρωμένο!
 • Κόψτε πιο σκληρά τρόφιμα, όπως ωμά λαχανικά για στιφάδο. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν ένα μαχαίρι που προστατεύει τα παιδιά. Μπορούν να ρίξουν τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα καθώς πάνε, σαν Ένα Σπίτι Ολλανδικός φούρνος που είναι αρκετά βαρύς ώστε να μην κουνιέται στο τραπέζι.
 • Χτυπάμε το κουρκούτι με ένα σύρμα. Βεβαιωθείτε ότι το κουρκούτι δεν είναι πολύ ζεστό και ότι χρησιμοποιείτε ένα στιβαρό μπολ.
 • Διαβάζοντας μια συνταγή. Εάν το παιδί σας διαβάζει, ενθαρρύνετέ το να διαβάσει όσο περισσότερο μπορεί. Υπάρχουν μερικές απλές συνταγές εκεί έξω που μπορείτε να συγκεντρώσετε.

Για παιδιά 8 ετών και άνω

Ταυτότητα με φωτογραφία χωρίς δικαιώματα: 512895076

Μόλις τα παιδιά γίνουν 8, μπορούν να ξεκινήσουν με πιο σύνθετες δραστηριότητες:

 • Προγραμματισμός γεύματος.
 • Ακολουθώντας ολόκληρες συνταγές μόνες τους.
 • Ανακατεύοντας τα υλικά στη σόμπα (προσοχή στις πηγές θερμότητας και βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμες).
 • Ανοιγόμενα κουτιά.
 • Ξεφλούδισμα λαχανικών (βεβαιωθείτε ότι ξεφλουδίζουν από το σώμα τους).

Απολαύστε το μαγείρεμα με τα παιδιά σας – και δημιουργήστε μια εξαιρετική συνήθεια για τη ζωή!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar