ΚΑΡΠΑ φυτών – Μέρος πέμπτο: Ασθένεια

3
ΚΑΡΠΑ φυτών – Μέρος πέμπτο: Ασθένεια

Καλώς ήρθατε στο τελευταίο μέρος της σειράς μας για το πώς να αναζωογονήσετε άρρωστα ή ετοιμοθάνατα φυτά! Αν μόλις γίνετε μέλος μας, μοιράζομαι ένα είδος λίστας ελέγχου που χρησιμοποιώ για να προσδιορίσω τι σκοτώνει ένα φυτό, με τη σωστή σειρά. Η κηπουρική είναι ένα τόσο διασκεδαστικό και ικανοποιητικό χόμπι, αλλά σίγουρα δεν είναι χωρίς προκλήσεις! Ως αυτοαποκαλούμενος «τεμπέλης κηπουρός», έχω ως αποστολή μου να δείξω στους άλλους πώς να μεγαλώσουν τον τροπικό κήπο των ονείρων σας με ελάχιστη προσπάθεια.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών και ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση όταν κάνετε κλικ στους συνδέσμους χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να σκοτώσεις ένα φυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που αποφασίζουν ότι έχουν καφέ αντίχειρα, εγκαταλείπουν πρόωρα την κηπουρική. Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο για συμβουλές μπορεί να είναι συντριπτική. Για παράδειγμα, ένα φυτό που εμφανίζει καφέ άκρες στα φύλλα μπορεί να είναι άρρωστο από οτιδήποτε, από πολύ λίγο νερό έως πολύ λίπασμα, με πολλές άλλες αιτίες ενδιάμεσα. Ωστόσο, υπάρχει μια σωστή σειρά για να προσπαθήσετε να επιλύσετε το πρόβλημά σας, που δεν απαιτεί εκτενή μελέτη ή ακόμη και εκτεταμένη προσπάθεια. Για να βεβαιωθώ ότι ελέγχετε το φυτό σας με τη σωστή σειρά, θα συμπεριλάβω τα άλλα τέσσερα βήματα παρακάτω.

Είναι το φυτό σας άρρωστο;

Εάν μετά τον έλεγχο όλων των παραπάνω, το φυτό σας εξακολουθεί να δείχνει σημάδια αγωνίας, η εμπειρία μου είναι ότι ο πιο πιθανός ένοχος είναι πιθανώς κάποια ασθένεια. Όπως όλα τα άλλα που σχετίζονται με την κηπουρική, τα φυτά μπορούν επίσης να υποφέρουν από μια ποικιλία διαφορετικών ασθενειών. Ορισμένες ασθένειες προκαλούνται από κακή φροντίδα, ενώ άλλες εμφανίζονται χωρίς να φταίει ο κηπουρός. Είναι πολύ πιθανό, σε πολλές περιπτώσεις, ένα φυτό να έχει ασθένεια τη στιγμή της αγοράς και να φαίνεται υγιές με την πρώτη ματιά.

Στην πραγματικότητα, ως συλλέκτης τροπικών και εξωτικών φυτών, λαμβάνω πολλά από τα δοκιμαστικά φυτά μου μέσω διαδικτυακών αγορών. Πολλά από τα φυτά που καλλιεργώ δεν πωλούνται συνήθως σε τοπικό κέντρο κήπου ή φυτώρια και πρέπει να αναζητηθούν από μέρη όπως eBay ή Etsy, ή ακόμα και εικονικά φυτώρια μα και πατέρων σε άλλες χώρες. Μερικά τροπικά φυτά δεν θα βρεθούν τοπικά απλώς και μόνο επειδή δεν είναι ανθεκτικά στην περιοχή μας. Αυτό μας αφήνει να ψάχνουμε στον ιστό για συγκεκριμένα φυτά, και ενώ οι αγορές με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι εξαιρετικά βολικές, δυστυχώς, μας ανοίγει επίσης να δεχόμαστε άρρωστα ή άρρωστα φυτά χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Η σημερινή ανάρτηση πρόκειται να συζητήσει τις πιο κοινές ασθένειες που σχετίζονται με φυτά διαφόρων ειδών, που καλλιεργούνται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, θα συζητηθεί πώς να μεταχειριστείτε σωστά τα φυτά σας για την καλύτερη ευκαιρία για πλήρη ανάκαμψη. Το σημαντικό είναι να μην πανικοβληθείτε ποτέ αλλά να αναλάβετε δράση αμέσως. Όταν ανακαλύψετε ότι ένα φυτό χάνει χρώμα, πέφτει φύλλα, εμφανίζει καφέ, μαραμένα ή στίγματα ή δεν έχει νέα ανάπτυξη, είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσετε να ελέγχετε για προβλήματα, με τη σωστή σειρά αμέσως.

Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από το ποια ασθένεια μπορεί να προσβληθεί το φυτό σας, οι θεραπείες είναι οι ίδιες στις περισσότερες περιπτώσεις. Πριν συζητήσουμε την πράξη της σωτηρίας του φυτού σας, ας δούμε μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες των φυτών.

Κοινές ασθένειες

Root Rot

Η πιο κοινή ασθένεια που προσβάλλει τα φυτά είναι κάποια μορφή σήψης των ριζών. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές διαφορετικές μορφές σήψης των ριζών, καθεμία από τις οποίες προκαλεί πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα. Αν θέλετε να βουτήξετε στις λεπτομέρειες σχετικά με τη σήψη των ριζών, θα σας καθοδηγήσω σε αυτήν την ανάρτηση εδώ. Θα εξηγήσει τις διάφορες μορφές ονομαστικά. Η σήψη των ριζών προκαλείται συνήθως από κακές συνήθειες ποτίσματος, αλλά όχι πάντα. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μπερδεμένο νεκρό φύλλωμα, κιτρίνισμα ή μαύρισμα στις άκρες των φύλλων, καφέ ή χυλώδη στέμμα και/ή ρίζες.

Από όλες τις διαφορετικές ασθένειες από τις οποίες μπορεί να υποφέρει ένα φυτό, αυτή την έχω βιώσει πιο συχνά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έφταιγα εγώ. Πότισα υπερβολικά και δεν το διόρθωσα αμέσως ή ήμουν αποφασισμένος να χρησιμοποιήσω ένα δοχείο για εμφάνιση και όχι για την αποστράγγισή του. Η σήψη των ριζών μπορεί να είναι απολύτως θανατηφόρα για ένα φυτό και σίγουρα θα είναι θανατηφόρα αν αγνοηθεί. Μετά από όλα, οι ρίζες τροφοδοτούν το φυτό. Όταν χαλάσουν και πεθάνουν, το ίδιο θα συμβεί και στο φυτό σας.

Ανθρακνόζη

Αυτή η ασθένεια αναγνωρίζεται από μια κιτρινισμένη άκρη φύλλου που τελικά γίνεται μαύρισμα και στη συνέχεια καφέ. Ολόκληρο το περιθώριο του φύλλου μπορεί να γίνει καφέ. Το φύλλωμα τελικά πεθαίνει και πέφτει. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από μύκητες που μπορούν να ζουν στο έδαφος.

Βακτηριακή κηλίδα φύλλων

Τα στίγματα και τα στίγματα των φύλλων μπορεί επίσης να είναι σημάδι βακτηριακής κηλίδας στα φύλλα. Μερικές φορές οι κηλίδες έχουν έναν κίτρινο δακτύλιο γύρω τους. Οι κηλίδες μπορεί να αναπτύξουν ή να μην αναπτύξουν ένα ρέμα που μοιάζει με πύον. Αυτή η ασθένεια προκαλείται συνήθως από εξαιρετικά ζεστές και υγρές συνθήκες, μερικές φορές δεν φταίει ο κηπουρός.

Μυκητιακή κηλίδα φύλλων

Μπορεί να εμφανιστούν μικρές καφέ κηλίδες στα φύλλα, που περιβάλλονται από ένα κίτρινο περιθώριο. Ο νεκρός ιστός μπορεί επίσης να παρουσιάζει σημάδια μικροσκοπικών μαύρων κηλίδων. Το φύλλωμα μπορεί να πέσει ή να μην πέσει εντελώς. Προκαλούμενη επίσης από μύκητες, αυτή η ασθένεια επιβιώνει τρέφοντας με σάπια ύλη στο έδαφος.

Ωίδιο

Προκαλούμενη επίσης από μύκητες, αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από τη λευκή κονιοποιημένη μεμβράνη σε νέα ανάπτυξη ή από καφέ χάρτινες ξηρές κηλίδες. Ζει επίσης σε αποσυντιθέμενη φυτική ύλη στο έδαφος, αλλά μπορεί επίσης να μεταφερθεί από τον άνεμο ή τα πουλιά, ακόμη και.

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια πλήρης λίστα ασθενειών των φυτών. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που επηρεάζουν μόνο ένα συγκεκριμένο είδος φυτού, και αυτό ισχύει πολύ στην περίπτωση των βρώσιμων φυτών. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα βήματα θεραπείας είναι πολύ παρόμοια για όλες τις ασθένειες και παραμένουν το καλύτερο στοίχημά σας για τη διάσωση του φυτού. Δεν μπορούν να σωθούν όλα τα φυτά, αλλά η εμπειρία μου είναι ότι τα περισσότερα μπορούν αν αντιμετωπιστούν νωρίς.

Βήματα Θεραπείας

Εάν υποψιάζεστε ότι το φυτό σας πάσχει από κάποια από τις παραπάνω ασθένειες, το πρώτο βήμα είναι να το απομονώσετε μακριά από άλλα φυτά. Πολλές από αυτές τις ασθένειες μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα φυτά. Κόψτε όλα τα άρρωστα μέρη του φυτού με καθαρό ψαλίδι κηπουρικής και πετάξτε όλα τα μολυσμένα μέρη. ΜΗΝ τα προσθέτετε στο κομπόστ. Αυτό περιλαμβάνει οποιεσδήποτε καφέ ή χυλώδεις ρίζες. Ψεκάστε το φυτό με ένα μυκητοκτόνο, όπως π.χ Βονίδιο. Χρησιμοποιώντας ένα αποστειρωμένο δοχείο που στραγγίζει καλά (καινούργιο ή καθαρισμένο με διάλυμα χλωρίνης), τοποθετήστε ξανά το φυτό σε αποστειρωμένο μείγμα γλάστρας. Διατηρήστε το φυτό σε σκιερό, ξηρό περιβάλλον όσο αναρρώνει. Μην ψεκάζετε το φύλλωμα κατά το πότισμα και μην ψεκάζετε. Ελέγξτε το καθημερινά για νέα ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν λειτουργούν όλα τα μυκητοκτόνα σε όλες τις ασθένειες. Βονίδιο καλύπτει την πλειοψηφία τους, ωστόσο, και θα θεραπεύσει ακόμη και φυτά που έχουν προσβληθεί από βακτηριακές ασθένειες. Είναι το αγαπημένο μου μυκητοκτόνο για να δουλέψω και είχα μεγάλη επιτυχία να το χρησιμοποιήσω σε μια ποικιλία τροπικών φυτών καθώς και σε τριαντάφυλλα και φυτά κήπου.

Η καθαριότητα είναι πραγματικά το κλειδί για την αποφυγή ασθενειών. Είμαι τόσο ένοχος όσο οποιοσδήποτε για την επαναχρησιμοποίηση δοχείων χωρίς να τα πλύνω ή ακόμα και να ξαναχρησιμοποιήσω χώμα για γλάστρες. Αυτά τα πράγματα είναι ακριβά! Ωστόσο, όταν πρόκειται για ασθένειες, δεν έχετε την πολυτέλεια να τσιγκουνευτείτε.

Εάν αγαπάτε πραγματικά ένα φυτό και φοβάστε ότι πάσχει από κάποια ασθένεια, μπορείτε επίσης να πάρετε ένα κόψιμο μίσχου από ένα υγιές τμήμα του φυτού πριν από τη θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν το φυτό πεθάνει, μπορείτε να καλλιεργήσετε ένα νέο φυτό. Για αυτόν τον λόγο, παίρνω συχνά μοσχεύματα βλαστών τη στιγμή που παρατηρώ ότι ένα φυτό δείχνει σημάδια αγωνίας.

Ανακεφαλαιώσουμε:

  1. Απομονώνω
  2. Κόψτε όλα τα νεκρά ή ετοιμοθάνατα τμήματα του φυτού και πετάξτε τα
  3. Ψεκάστε το φυτό με μυκητοκτόνο, κατά προτίμηση Βονίδιο
  4. Μεταφέρετε ξανά χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο χώμα σε ένα καθαρό δοχείο που στραγγίζει καλά
  5. Διατηρείται σε ξηρό, σκιερό περιβάλλον κατά την ανάκτηση
  6. Ποτίστε στο επίπεδο του εδάφους χωρίς νέφωση
  7. Ελέγχετε καθημερινά για νέα ανάπτυξη

Δεν μπορώ να σας πω πόσο μου αρέσει να καλλιεργώ όμορφα φυτά και να έχω μεγάλη ποικιλία από αυτά. Υπάρχει πάντα μια έκπληξη σε κάθε γωνιά του κήπου μου! Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι αντιμετωπίζω περισσότερα από το μερίδιό μου σε ασθένειες που σχετίζονται με φυτά. Κάποια προκαλούνται περιβαλλοντικά, ενώ άλλα είναι πάνω μου εντελώς ή από τον καλλιεργητή.

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας για τη σειρά μας για την ΚΑΡΠΑ φυτών. Η κηπουρική είναι πρόκληση, αλλά είμαι ζωντανή απόδειξη ότι δεν χρειάζεστε πτυχίο κηπουρικής ή βοτανικής για να βρείτε μεγάλη επιτυχία στην καλλιέργεια μιας τεράστιας ποικιλίας φυτών. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος, και εφόσον ακολουθείτε τα βήματα που περιγράφονται σε αυτήν τη σειρά, πιθανότατα θα έχετε επίσης μεγάλη επιτυχία. Καλή κηπουρική!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει: Λίστα ελέγχου τροπικών και λουλουδιών για το φθινόπωρο

Schreibe einen Kommentar