Καλλιεργώντας έναν κήπο με ζελέ με θάμνους άγριων μούρων

0
Καλλιεργώντας έναν κήπο με ζελέ με θάμνους άγριων μούρων

Αξιοποιήστε στο έπακρο τους άγριους και διακοσμητικούς θάμνους και δέντρα που παράγουν μούρα και μάθετε πώς να τα μεταμορφώνετε σε νόστιμα ζελέ και άλλες λιχουδιές.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

κόκκινες σταφίδες

Περιέχει η αυλή σας μη ελκυστικά (αλλά βρώσιμα) φρούτα;

Πολλοί από εμάς αγοράζουμε ακίνητα που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα δέντρο ή θάμνο που παράγει φαινομενικά άσκοπους καρπούς, ίσως μια αχλαδιά crabapple ή Bradford;

Εάν λαχταράτε ένα παραγωγικό τοπίο, η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι να το σκίσετε και να το αντικαταστήσετε με κάτι πιο ελκυστικό, όπως πραγματικός μηλιά ή αχλαδιά.

Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό το συναίσθημα και σε μικρές αυλές όπου το ένα δέντρο είναι η μόνη ευκαιρία για να καλλιεργήσω βρώσιμους καρπούς, θα μπορούσα να κάνω ακριβώς αυτό: να το αντικαταστήσω με ένα πιο ελκυστικό οπωροφόρο δέντρο ή θάμνο μούρων για φρέσκο ​​φαγητό. (Δοκιμάστε να φυτέψετε μια συντεχνία οπωροφόρων δέντρων!)

Άγρια φρούτα για τη νίκη (και λιγότερη δουλειά!)

Ωστόσο, αναλύστε την κατάσταση και ρωτήστε εάν η αφαίρεση ενός παραγωγικού δέντρου ή θάμνου με χαμηλή συντήρηση θα δημιουργήσει απλώς περιττή εργασία για τον εαυτό σας.

Πολλά διακοσμητικά και άγρια ​​φρούτα είναι υπερβολικά τάρτα και σπαρτικά όταν τρώγονται φρέσκα, αλλά γίνονται γλυκά και ώριμα όταν γίνονται ζελέ.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής. Πολλά είδη θάμνων που χρησιμοποιούνται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής παράγουν ένα μάλλον μη ελκυστικό αν καταναλωθεί φρέσκο ​​-αλλά βρώσιμο- μούρο. Αντί να αντικαταστήσετε τον φράκτη με ένα πιο νόστιμο είδος, αφήστε τον (λιγότερη δουλειά), διατηρήστε την ιδιωτικότητα και αποκομίστε μια δωρεάν και αβίαστη συγκομιδή!

Σε μεγαλύτερες ιδιότητες μη ελκυστικές, τα βρώσιμα φρούτα συχνά αναπτύσσονται άγρια ​​και άφθονα. Μπορεί να φαίνεται ότι η μοναδική τους αξία είναι για την άγρια ​​ζωή, αλλά ω, πόσο μπορεί να χάνετε!

Πάρτε, για παράδειγμα, την αρώνια, μια ιθαγενή που φύεται άγρια ​​στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Οι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύονται τα μούρα εδώ και χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι αυτά τα μούρα είναι η υπερτροφή. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μου Aronia: Grow Your Own Superfood Berries.

Με κάποια δημιουργική δύναμη, μπορείτε να μάθετε να εκτιμάτε την αφθονία των φρούτων που παράγουν χωρίς καμία βοήθεια—ή έξοδα.

Σε αυτό το άρθρο, μοιράζομαι πέντε φυτά που παράγουν μούρα που είναι εύκολο να αναπτυχθούν στον κήπο με χαμηλής συντήρησης permaculture. Φυσικά, υπάρχουν άπειρα περισσότερα για να διαλέξετε. Θα μοιραστώ επίσης μερικές ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα μούρα, συγκεκριμένα, να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε ένα ζελέ μικτών φρούτων.

Σημείωση: Εάν αποφασίσετε να κάνετε συγκομιδή από υπάρχοντα φυτά, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσδιορίσει με ακρίβεια το φυτό για να αποφύγετε τα δηλητηριώδη μούρα.

Τα Crabapples κάνουν ένα υπέροχο ζελέ.

Ένα δέντρο crabapple στην αυλή μου, που φυτεύτηκε από τους πρώην ιδιοκτήτες, είναι μια σημαντική πηγή νέκταρ για τους επικονιαστές στις αρχές της άνοιξης όταν είναι σε πλήρη άνθιση.

Έχετε σκεφτεί ποτέ έναν κήπο με ζελέ;

Θα είμαι ειλικρινής, η ιδέα της δημιουργίας ενός κήπου ειδικά για την παρασκευή ζελές ακούγεται πολύ διασκεδαστική. Η ανάμειξη και το ταίριασμα φρούτων και των γεύσεών τους για τη δημιουργία του καλύτερου ζελέ θα ήταν ένα ταξίδι ζωής για να γνωρίσετε ένα μέρος: μια εργασία αγάπης και μια δήλωση terroir.

Τα πολύ ξεχωριστά και μοναδικά ζελέ σας θα μπορούσαν να είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσθετου εισοδήματος ή δώρων: Ποιος δεν θα ήταν περίεργος να δει την αχλαδιά του Μπράντφορντ – αυτό το πανταχού παρόν δέντρο της γειτονιάς – να έχει μετατραπεί σε ένα νόστιμο ζελέ, για παράδειγμα?

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια πολυετών φυτών ως δευτερεύουσα προσπάθεια.

Πέντε φυτά που παράγουν μούρα για τον κήπο με ζελέ

Υπάρχει ένας σχεδόν άπειρος αριθμός βρώσιμων φυτών που παράγουν μούρα, αλλά αν φυτεύετε σκόπιμα έναν κήπο με ζελέ, εδώ είναι πέντε φυτά για να ξεκινήσετε. Όλα αυτά τα μούρα έχουν μια ισχυρή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γροθιά.

Το νόστιμο ζελέ είναι μόνο το μισό του: Αυτοί οι θάμνοι και τα δέντρα θα δημιουργήσουν επίσης βιοποικιλότητα και θα ωφελήσουν το τοπικό σας οικοσύστημα.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση δέντρων και θάμνων που παράγουν μούρα για να βελτιώσετε τη βιοποικιλότητα του κήπου σας, να μειώσετε τη συντήρηση και να αυξήσετε την απόδοση;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

1: Σταφίδες – Ribes spp. (ζώνες σκληρότητας 3-8)

Η σταφίδα συγκομίζεται σε τσαμπιά, όπως τα σταφύλια. Η μαύρη και η κόκκινη σταφίδα είναι οι πιο κοινές ποικιλίες που καλλιεργούνται για τα βρώσιμα μούρα τους. Μοσχοβολιστά και τάρτα αντίστοιχα, αυτά τα σπορώδη μούρα γίνονται απόλαυση όταν μαγειρεύονται.

Τα άνθη της σταφίδας είναι μια προτιμώμενη πηγή νέκταρ τόσο από τα κολίβρια όσο και από τα ωφέλιμα έντομα. Τα ωδικά πτηνά και τα κοτόπουλα απολαμβάνουν τα φρούτα.

Εδώ είναι πώς καλλιεργώ σταφίδες ως φράκτη στην μπροστινή αυλή.

Οι θάμνοι σταφίδας μπορούν να φυτευτούν σε φράχτη που εκτρέπει τα ελάφια για να κρατήσει τα ελάφια μακριά από ορισμένα μέρη της αυλής και είναι χρήσιμοι σε φράχτες ανεμοφράκτη. Είναι ανθεκτικά στις ζουγλόνες και μπορούν να φυτευτούν με καρυδιές. Δεν τους πειράζει τα βρεγμένα πόδια.

Θάμνοι κόκκινης σταφίδας

Κόκκινες σταφίδες στο μπροστινό μου φράχτη

2: Σαμπούκους Sambucus spp. (ζώνες σκληρότητας 3-10)

Αυτό το καλοκαιρινό μούρο είναι ώριμο για μάζεμα όταν είναι σκούρο μωβ και απαλό. Συμβουλή: Όταν βλέπετε τα πουλιά που πηγαίνουν για τα μούρα, είναι ώριμα! Τα ωμά μούρα μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι σε μερικούς ανθρώπους, γι‘ αυτό μαγειρέψτε πριν φάτε.

Εδώ είναι μια καλή επίδειξη του πώς να μαζέψετε σαμπούκους.

Οι σαμπούκοι είναι ένα άλλο φρούτο που αγαπούν τόσο τα ωδικά πτηνά όσο και τα κοτόπουλα. Οι θάμνοι είναι ένα δημοφιλές καταφύγιο άγριας ζωής και τόπος φωλιάς. Τα ωφέλιμα έντομα και τα κολίβρια έλκονται από το νέκταρ του βρώσιμου λουλουδιού.

Οι θάμνοι του σαμπούκου μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά είδη περιβάλλοντος, αλλά τα καταφέρνουν καλά σε υγρές, χαμηλές περιοχές και στις όχθες των υδάτινων οδών. Είναι ανθεκτικά στις ζουγλόνες και μπορούν να φυτευτούν με καρυδιές.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση σαμπούκων, ακολουθούν ορισμένοι χρήσιμοι σύνδεσμοι:

3: Μουριές Μορούς spp. (ζώνες σκληρότητας 5-9)

Οι μουριές μπορεί να είναι είτε λευκές, μαύρες ή κόκκινες. Βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα είναι μαλακά και ώριμα πριν τα μαζέψετε, καθώς τα άγουρα φρούτα μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι. Για να εξασφαλίσετε ότι θα μαζέψετε μόνο ώριμα φρούτα, τοποθετήστε ένα σεντόνι στο έδαφος κάτω από το δέντρο και κουνήστε το δέντρο για να πέσουν τα ώριμα φρούτα. Εδώ είναι περισσότερα αυτή τη μέθοδο συγκομιδής.

Οι μουριές είναι αγαπητές στα πουλιά όλων των ειδών. Τα ωδικά πτηνά προτιμούν συχνά αυτά τα καλοκαιρινά μούρα από τους καρπούς των δέντρων (εξοικονομώντας τις πιο πολύτιμες σοδειές σας). Τα μούρα απολαμβάνουν και τα κοτόπουλα και οι πάπιες. Τα δέντρα, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα σε διαταραγμένες περιοχές, γίνονται γρήγορα καταφύγια και τόποι φωλεοποίησης για τα πουλιά.

Οι μουριές είναι επίσης γνωστό ότι είναι ανεκτικές στη ζούγκλονα και μπορούν να φυτευτούν με καρυδιές.

Συκαμνιά

Mulberry tree, φωτογραφία: Flickr Rastoney: https://www.flickr.com/photos/planmygreen/

4: Rose Hips τραχύ τριαντάφυλλο (ζώνες σκληρότητας 2-7)

Σύμφωνα με αυτόν τον ιστότοπο, οι τριανταφυλλιές έχουν 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή. Συγκομίστε τα κόκκινα μούρα μετά τον πρώτο παγετό.

Το παλιό rosa rugosa είναι ένα ουράνιο άρωμα τριαντάφυλλο. Σε αντίθεση με τον ξάδερφό του – το σύγχρονο, υβριδοποιημένο τριαντάφυλλο που δεν έχει γύρη και χρειάζεται πολλή συντήρηση για να παραμείνει υγιές – το τριαντάφυλλο rugosa είναι ένας θάμνος χαμηλής συντήρησης και σημαντική πηγή νέκταρ για ωφέλιμα έντομα και κολίβρια.

Παρέχει καταφύγιο και χώρους φωλιάς για πουλιά και άλλα άγρια ​​ζώα και χειμερινά φρούτα για τα πουλιά. Είναι ακόμη γνωστό ότι είναι ανεκτικό σε ζουγκλόνε και μπορεί να φυτευτεί κάτω από καρυδιές.

Περισσότερα για τα τριαντάφυλλα:

5: Τάρτα κεράσια Prunus cerasus (ζώνες σκληρότητας 4-8)

Τα τάρτα κεράσια είναι εξαιρετικά για φρέσκο ​​φαγητό όταν είναι ώριμα, κατά τη γνώμη μου, αλλά πολλοί άνθρωποι τα βρίσκουν εξαιρετικά τάρτα. Μαλακώνουν όταν βγαίνουν τα κουκούτσια και μαγειρεύονται.

Οι κερασιές όλων των ειδών είναι ένα δημοφιλές εντομοκτόνο κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης ανθοφορίας τους και τα μούρα είναι μια αγαπημένη τροφή για την άγρια ​​ζωή.

Σύμφωνα με τον Lee Reich in Εξωραϊσμός με Φρούτα, τα τάρτα κεράσια αναπτύσσονται καλύτερα ανατολικά του Μισισιπή, ενώ τα γλυκά κεράσια αναπτύσσονται καλύτερα δυτικά του ποταμού Μισισιπή. Τα πήγα καλά με τα τάρτα κεράσια εδώ στο Οχάιο.

Οι κερασιές δημιουργούν μια όμορφη οθόνη απορρήτου. Καλλιεργώ κερασιές στη λωρίδα στάθμευσης και παίρνω περίπου εννέα κιλά κερασιές ανά νάνο κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φύτεψα σε συντεχνίες για φυσικό έλεγχο παρασίτων.

Εδώ είναι η πίτρα κερασιού που χρησιμοποιώ.

Σάλτσα βακκίνιων κερασιών ο καθενας?

Τάρτα κεράσια έτοιμα για μάζεμα.

Τάρτα κεράσια έτοιμα για μάζεμα.

Φυτέψτε ένα φράχτη ή ένα δάσος τροφίμων

Εάν σκέφτεστε να φυτέψετε σκόπιμα έναν κήπο με ζελέ, σκεφτείτε να τον καλλιεργήσετε ως φράχτη ή δάσος τροφίμων. Ακολουθούν μερικές ιδέες για τη φύτευση ενός κήπου με ζελέ ως μέρος ενός φράχτη ή ως μέρος ενός δάσους τροφίμων.

Ψάχνετε για περισσότερες ιδέες για μούρα;

Εδώ είναι τέσσερις θάμνοι που παράγουν μούρα που γονιμοποιούν τον κήπο γύρω τους. Τα μαύρα σμέουρα είναι επίσης νόστιμα.

Φτιάχνοντας ζελέ

Είναι απολύτως δυνατό να αναμίξετε και να ταιριάξετε όλα αυτά τα μούρα (ή οποιαδήποτε άλλα βρώσιμα φρούτα που έχετε ψάξει) για να φτιάξετε ένα ζελέ ανάμεικτων φρούτων. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία της πηκτίνης σας.

χρησιμοποιώ Πηκτίνη της Πομόνα επειδή λειτουργεί με εναλλακτικές λύσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και ζάχαρη όπως το μέλι. Εάν προτιμάτε να πειραματιστείτε με κάθε μούρο ξεχωριστά, το κουτί πηκτίνης σας καλύπτει και με αυτό.

Χρησιμοποιώ επίσης το βιβλίο κονσερβών μου ως οδηγό για συνταγές, Πλήρες Βιβλίο Συντήρησης Μπαλών. Τα μόνα φρούτα που δεν καλύπτει αυτό το βιβλίο είναι οι μουριές (δείτε αυτό συνταγή για ζελέ μουριάς) και τριανταφυλλιές (δείτε αυτό συνταγή για ζελέ τριαντάφυλλου).

Αν και οι φθινοπωρινές ελιές δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα με μούρα, είναι ένα άλλο δέντρο που είναι ευρέως διασκορπισμένο με δωρεάν μούρα για το μάζεμα. Συγκομίστε τα μούρα, φτιάξτε ένα λαχταριστό φθινοπωρινό ζελέ ελιάς ή δοκιμάστε φθινοπωρινά μπισκότα με αποτύπωμα ελιάς. Η συγκομιδή εμποδίζει την εξάπλωση λιγότερου σπόρων!

Η ανάμειξη φρούτων, αντί της χρήσης ενός μόνο μούρου, δίνει στο ζελέ μεγαλύτερο βάθος γεύσης. Λατρεύω να φτιάχνω ένα ανάμεικτο ζελέ με μούρα με κόκκινα φραγκοστάφυλα, μαύρες σταφίδες και μαύρα σμέουρα. Θεϊκός!

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη μαρμελάδα από το ζελέ για τον ίδιο λόγο – το βάθος της γεύσης. Η μαρμελάδα περιλαμβάνει ολόκληρο το φρούτο, το οποίο δημιουργεί έναν γευστικό πλούτο.

Ωστόσο, προτιμώ το ζελέ γιατί δεν μου αρέσουν οι σπόροι σε πολλά από αυτά τα μούρα. Εάν δεν σας πειράζουν οι σπόροι, σκεφτείτε να φτιάξετε μια μαρμελάδα – υπάρχουν λιγότερα βήματα στη διαδικασία μαγειρέματος και θα έχει ένα βαθύ γευστικό προφίλ.

Συμβουλή: Φτιάξτε ξύδια και λικέρ με μούρα με τον πολτό μούρων που περίσσεψε!

Μικτό ζελέ μούρων με κόκκινες σταφίδες, μαύρες σταφίδες και μαύρα σμέουρα.

Μικτό ζελέ μούρων με κόκκινες σταφίδες, μαύρες σταφίδες και μαύρα σμέουρα.

Μέθοδοι Συντήρησης

Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα μούρα χάνονται γρήγορα, είναι σημαντικό είτε να φτιάξετε ζελέ αμέσως μετά τη συγκομιδή είτε να τα διατηρήσετε προσωρινά για αργότερα.

  • Παγώστε τα μούρα επί τόπου και μετά ξεπαγώστε τα αργότερα όταν έχετε χρόνο να φτιάξετε ζελέ και μαρμελάδες.
  • Οι τριανταφυλλιές αποτελούν εξαίρεση και δεν παγώνουν καλά. Στεγνώστε τα αν δεν τα χρησιμοποιήσετε αμέσως για να φτιάξετε ζελέ.
  • Αφυδατώστε τις μαύρες σταφίδες και τις μουριές ως εναλλακτική λύση στην κατάψυξη.

Χρήσεις για ζελέ

Εκτός από το φυστικοβούτυρο και το ζελέ, οι αγαπημένοι μου τρόποι χρήσης ζελέ είναι:

  • μπισκότα αποτυπώματος
  • ανακατεμένο σε απλό γιαούρτι με γκρανόλα
  • τηγανίτες

Εδώ είναι 50 ακόμη τρόποι χρήσης ζελέ.

Άλλες χρήσεις για «άσκοπα» φρούτα

Η χρήση αυτών των «άσκοπων» μούρων για ζελέ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Χρησιμοποιώ ανάμεικτα κατεψυγμένα μούρα σε smoothies. Μπαίνουν αποξηραμένα μούρα φλοιός σοκολάτας-μούρων-καρυδιού, σπιτική γκρανόλα, αρτοσκευάσματα και μείγματα τσαγιού. Μετατρέπω φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα σε σιρόπι φρούτων, πίτες, τάρτες και άλλα αρτοσκευάσματα.

Ελπίζω να προσθέσετε τη μοναδική γεύση και θρεπτικά συστατικά των φρούτων ζελέ στη διατροφή σας και να νιώσετε χαρούμενοι που καλλιεργείτε φυτά που ωφελούν επίσης την άγρια ​​ζωή.

Πόροι:

Χρειάζεστε περισσότερες ιδέες για την ανάπτυξη ενός κήπου permaculture;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Ποια φρούτα ζελέ καλλιεργείτε και πώς τα χρησιμοποιείτε;

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar